Αμάντα Λιρ, από μούσα του Νταλί τώρα του Ζαν Πολ Γκοτιέ

Mόνο ένα πρώην enfant terrible σαν τον Ζαν Πολ Γκοτιέ θα μπορούσε να πείσει μια ντίσκο ντίβα σαν την Αμάντα Λιρ να γίνει μούσα του, σήμερα, λάιβ, πάνω στην πασαρέλα με φούξια μαγιό με παγιέτες και πανύψηλες πλατφόρμες για τη συλλογή πρετ-α-πορτέ, καλοκαίρι 2013.
Οι ηλικίες δεν έχουν σημασία.
Εκείνος, χωρίς.....
μαρινιέρα πλέον, με μαύρη μπλούζα, κι εκείνη πρόλαβε να ρίξει μια ασορτί φούστα-παρεό με σκίσιμο στο πλάι για το φινάλε.
Τι ωραία εικόνα. Τι σπουδαίο εύρημα. Μια γυναίκα που ξυπνάει αναμνήσεις. Το σώμα της παραμένει εντυπωσιακό. Το πρόσωπο, το έχουμε μάλλον ξαναδεί. Πλαστικό, φουσκωμένο, άνδρας και γυναίκα μαζί. Γεννημένη σόουγουμαν.
Aν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί ο Ζαν Πολ Γκοτιέ να κάνει καλά, αυτό είναι να ανακυκλώνει τις καλύτερες στιγμές του. Η τελευταία του συλλογή αποτέλεσε «ωδή σε όλες τις ποπ σταρ της δεκαετίας του ’80 που επηρέασαν τη μόδα».
Ή τη δική του μόδα. Το σόου του, Σάββατο βράδυ στο Παρίσι, ήταν βασισμένο σε συγκεκριμένα πρόσωπα: Αμπα (με ροζ σατέν τζάκετ και ασορτί παντελόνι καμπάνα), Ανι Λένοξ (με ριγέ κοστούμι στην πασαρέλα), Μπόι Τζορτζ (με φλοράλ φόρεμα μέχρι το πάτωμα), Ντέιβιντ Μπάουι (με ολόσωμη φόρμα με έναν ώμο), Γκρέις Τζόουνς (το μοντέλο που την υποδύθηκε φορούσε σμόκιν), Σαντέ (μαύρο με διαφάνειες), Μαντόνα (κλώνοι με κόκκινα χείλη, περμανάντ, σταυρούς, κωνικά σουτιέν)...
Συνολικά 14 αστέρες της ποπ, μεταλλαγμένοι και η Αμάντα Λιρ, σαν ένας ολόκληρος κόσμος, μια εποχή, που δεν εντάσσεται σε καμία κατηγορία. Σόου με τίτλο «She’s got the look... alike». Ή αλλιώς βρείτε τον κλώνο της αγαπημένης σας σταρ στην πασαρέλα.
Η παρουσίαση του Γάλλου σχεδιαστή, στη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, ήταν περισσότερο ένα σόου καμπαρέ, μια συναυλία, απ’ ό,τι μια συμβατική επίδειξη μόδας. Οι θεατές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και χόρεψαν ανάλογα με το σάουντρακ από τη δεκαετία των eighties.
«Αμάντα Λιρ, αυτοκράτειρα της ντίσκο, 65 χρόνων. Μπορείς μόνο να την αγαπήσεις. Ζαν Πολ Γκοτιέ», διαβάζω τώρα στο Twitter. Στο βιογραφικό λεξικό δεν υπάρχει μία ημερομηνία γέννησης: Αμάντα Λιρ, 18 Νοεμβρίου 1939 ή 1946 ή 1950. Διαλέγετε και παίρνετε.
Αναφέρεται πάντως σαν Γαλλίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια, στιχουργός, ζωγράφος, παρουσιάστρια, ηθοποιός, συγγραφέας. Ξεκίνησε την καριέρα της σαν μοντέλο για την Κοκό Σανέλ, τον Ιβ Σεν Λοράν, τη Μέρι Κουάντ, υπήρξε μούσα του Σαλβαντόρ Νταλί.
Σήμερα η Αμάντα Λιρ ζει κοντά στην Αβινιόν. Το πρώτο της μυθιστόρημα είχε τίτλο «L’ Immortelle». Το 2012 παρουσίασε το καινούργιο της άλμπουμ, «I don’t like disco». Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα περιοδεύει ως «Lady Oscar».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις