Υποπτα για μεταφορά βακτηρίων θεωρούνται πλέον τα γνωστά «ψάρια – γιατροί» που χρησιμοποιούνται από πολλά ινστιτούτα ομορφιάς ως μέθοδο απολέπισης και πεντικιούρ.

Νέα έρευνα του βρετανικού Κέντρου για το Περιβάλλον, την Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα βακτήρια που συνδέονται με τα συγκεκριμένα ψάρια.
Βρετανοί επιθεωρητές πραγματοποίησαν ελέγχους στα ψάρια αυτά που προέρχονται από την Ινδονησία και προορίζονταν για ινστιτούτα ομορφιάς.
Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα ψάρια αυτά μετέφεραν στελέχη αρκετών βακτηρίων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στο δέρμα σε ανθρώπους με ανοιχτές πληγές, κοψίματα, ή να επιδεινώσουν την υγεία ανθρώπων με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω AIDS ή άλλων ασθενειών.
Εκτός αυτού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα στελέχη αυτά είναι ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.
Ο επικεφαλής της μελέτης τόνισε πως «η έρευνά μας αναγνώρισε ορισμένα είδη βακτηρίων που συνδέονται με τα συγκεκριμένα ψάρια και μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ψάρια».
Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ δέκα πολιτείες απαγόρευσαν τα πεντικιούρ με ψάρια υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να καθαριστούν τα ενυδρεία, να αποκλειστούν τα βακτήρια και να διατηρηθεί η καλή υγεία των ψαριών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις